I början av juli meddelade det australiska bolaget Metro Mining Ltd att man undertecknat ett nytt avtal med ett statsägt kinesiskt aluminiumföretag på leveranser av 420 000 ton bauxit med start vid årsskiftet.

Även om Metro nekade att namnge företaget, ska man driva raffinaderier i fyra olika provinser, med bauxitmalmen enligt kontrakt som är avsett för ett raffinaderi i Shanxi, vilket för närvarande arbetar med underkapacitet. Metro säger att det företaget nu ändrar sin raffinering för att kunna ta emot bauxitmalm från Metros gruva i Bauxite Hills.

Metro angav inte ett exakt pris för bauxitmalmen utom att notera att den baseras på marknadspriser plus de vanliga bonus- och straffklausuler som används i de flesta sådana kontrakt.

Med detta kontrakt har Metro sålt ca 90 % av sin planerade årsproduktion, vilken beräknas till mellan 3,3 miljoner och 3,5 miljoner våt ton bauxitmalm. Man säger att intresse för nästa års produktion fortsätter att vara robust.

Vi är mycket glada över att ha slutfört ett nytt avtal med en stor statsägd kinesisk aluminiumgrupp, som vi tror har kapacitet att vara en annan långsiktig handelspartner”, säger Metros verkställande direktör Simon Finnis.

”Vi har nu framgångsrikt sålt ca 90 % av vår planerade produktion för 2019. I avtalet framhävs det speciella intresse som ses från raffinaderier i inlandsprovinser, där utbudet av inhemsk bauxit har hindrats av de senaste gruvstängningarna och miljörevisionerna.”

Metro Mining är baserat i Brisbane, Australien och började verksamheten när det avskiljdes från Cape Alumina Ltd vid dess övertagande av MetroCoal Ltd år 2014. Företaget har prospekteringsrättigheter på över 1 300 km2 av västra Kap York, vilken är näst störst efter Rio Tinto Alcan.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!