MX3D från Nederländerna har enligt uppgift byggt en lätt aluminiumcykelram – Arc Bike II med hjälp av WAAM-Arc Additive Manufacturing (WAAM)-teknologi. Detta är den andra WAAM-cykelramen som produceras, efter tillverkningen av en rostfritt stålram designad av studenter vid TU Delft.

MX3D-teamet har använt generativ designmjukvara för att göra en skräddarsydd aluminiumcykeldesign anpassad till cyklistens kropp. Designen har sedan översatts av MX3D:s egen utvecklade programvara till styrning av sin svetsrobotarm, vilket gör att ramen kan byggas på tjugofyra timmar. Sedan utvecklades en smart fixturuppsättning som möjliggör att varje anpassad WAAM-ram lätt kan förberedas för cykling. Enligt MX3D är deras nya aluminiumcykelram en av många strukturer som visar hur företagets WAAM-programvara kan användas för flexibel 3D-verkning på begäran.

WAAM-stålbron i centrala Amsterdam och WAAM-ramen på Cucuyo-kaféet installerat på Perez Art Museum Miami, Florida, är några av de tidigare projekten av MX3D för att demonstrera WAAM-teknikens kapacitet.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!