Den 1 september lanserades Dulban Garnacha 2020 från producenten Castelo de Pedregosa i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är ekologiskt och förpackat i aluminiumburk.

Ett klimatsmartare val
Det finns många miljömässiga fördelar med aluminiumburkar.

– Aluminium är ett material som faktiskt går att återvinna i en oändlig loop utan att tappa i kvalitet eller materialegenskaper, säger Sara Bergendorff på Returpack.

Returpack har gjort en livscykelanalys på aluminium som förpackningsmaterial. Utsläppen från transporter minskar eftersom burkar både är lättare än glasflaskor och går att lasta mer platseffektivt. Aluminiumburk är ett klimatsmartare val jämfört med vanliga glasflaskor.

En annan fördel är att en burk inte släpper in ljus vilket hjälper till att bevara dryckens egenskaper. Aluminiumet är täckt med en plasthinna för att metallen inte ska påverka vinet. Aluminiumburk är en tätare förpackning än glasflaska. I dagsläget finns det inget som tyder på att lagringsbarheten skulle vara sämre i en burk än i glasflaska. Det finns inget krav på tappningsdatum eller bäst-före-datum för vin i aluminiumburk, till skillnad från vin i bag-in-box.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!