ABB Robotics har presenterat sin senaste gjuterirobot för materialhantering och maskinbetjäning – IRB 1200 Foundry Plus 2. Den är den minsta i sin klass och kan öka flexibiliteten och minska cykeltiderna för pressgjutningsprocessen för t.ex elektriska komponenter.

IRB 1200, nu med Foundry Plus 2 som är ABB:s valbara skyddssystem, klarar tuffa miljöer och uppfyller kraven i skyddsklassningen IP66/67. Roboten uppfyller IP66/67 från basen till handleden, vilket innebär att robotens elektriska komponenter är tätade mot föroreningar i både flytande och fast form. Den är också unik eftersom den är motståndskraftig mot korrosion och klarar tvätt med högtrycksånga.

”Gjuterirobotar har länge bidragit till hög produktivitet och hastighet i tunga fordons­tillämpningar och blir nu allt viktigare för hemelektronik vid gjutning av lättmetaller”, säger dr Hui Zhang, chef för Product Management, Robotics. ”Den här roboten gör att våra kunder kan öka sin produktivitet, leverera produkter med högre kvalitet och minska cykeltiderna.”

IRB 1200 presenterades första gången 2014 och finns i två varianter som kan hantera en stor mängd tillämpningar. De är även kostnadseffektiva tack vare standarddelar. Varianten med 700 mm räckvidd kan bära en nyttolast på upp till 7 kg, medan varianten med en längre räckvidd på 900 mm kan bära en nyttolast på upp till 5 kg. IRB 1200 finns även med renrumsskydd.

 


Om ABB Robotics
ABB:s enhet Robotics är en ledande leverantör av industrirobotar och tillhandahåller även robotprogramvara, kringutrustning, modulära tillverkningsceller och service för tillämpningar som svetsning, hantering, montering, målning och ytbehandling, plockning, packning, palletering och maskinbetjäning. Viktiga marknader inklud­erar bilindustrin, plast- och metalltillverkning, gjuteriindustrin, elektronikindustrin, tillverkning av verktygsmaskiner samt läkemedels- och livsmedelsindustrin. Ett tydligt fokus på lösningar hjälper tillverkare att förbättra sin produktivitet, produktkvalitet och säkerhet i arbetsmiljön. ABB har installerat mer än 300 000 robotar över hela världen. Alla produkter från Robotics levereras och servas fullt ut av Robotics globala sälj- och serviceorganisation på över 100 platser i 53 länder. Mer information hittar du på www.abb.se/robotics.

Om ABB
ABB  är ett ledande globalt teknikföretag inom kraft och automation. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!