Hydro har beslutat att investera cirka 60 miljoner norska kronor för att uppgradera elektrolyscellerna vid aluminiumverket i Årdal. Projektet ska förbättra arbetsmiljön, ge lägre energiförbrukning och bidra till ökad lönsamhet på fabriken. Arbetet startar våren 2022.

Dessutom kommer investeringen också att underlätta Hydro Årdals användning av nästa generations cellstyrning, en vidareutveckling av tekniken som användes i Hydros teknikpilot på Karmøy. Byte av cellstyrningen beräknas starta i slutet av 2022. Energibesparingen från projektet blir cirka 860 MWh.

– Aluminiumverket i Årdal utgör en central del av Hydros norska produktionssystem. De levererar lågkolhaltigaluminium som går till kunder i Europa som ställer höga krav på kvalitet. Hydro Årdal är dessutom huvudleverantör av anoder till de andra norska aluminiumverken, säger Ola Sæter, chef för primärproduktion på Hydro.

Hydro Årdal består av energiproduktion, metallverk, kolanläggningar och ett forskningscentrum. Satsningen på att uppgradera elektrolyscellerna kommer utöver de cirka 600 miljoner norska kronor Hydro har investerat sedan 2017 i ny gjuteriteknik, utbyggnad och förnyelse av anodanläggningen, ökad produktion i elektrolysen och strömförsörjningen till anläggningen.

– Vi är nöjda med investeringen som både kommer att ge en bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet för våra operatörer och modernisera elektrolysen genom att förbereda cellerna för mer avancerad cellhantering som ger potential för ytterligare minskning av CO2-utsläppen. Den här typen av projekt är viktiga för att positionera Årdal metallverk för en framtid där produktion av lågkolhaltigaluminium blir allt viktigare, säger Wenche Eldegard, fabrikschef på Hydro Årdal.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!