Överdriven porositet är den främsta orsaken till att aluminiumsvetsprovningar misslyckas vid radiografisk provning (RT). Godkännandegraden vid användning av äldre gasmetallbågsvetsning (GMAW) med argonskyddsgas kan vara så låg som 20-35%, vilket kräver omprövning och resulterar i förseningar och att rekrytera nya svetsare till produktionen.

Under ett nyligen genomfört svetsprojekt vid NSRP har den halvautomatiska GMAW-metoden utvecklats för att ta fram testplåtar för svetsning i horisontellt läge, vilket visades kunna överensstämma med RT-kraven. Procedurutvecklingen utfördes med hjälp av avancerade GMAW-svetssystem och varvets bästa praxis för val av svetsparametrar, bästa förberedelse av grundmaterial, utvärdering och lagring av tillsatsmaterial, och mellansträngsbearbetning/rengöringsmetoder. Alla 28 provplåtarna (100% RT-stränghastighet) producerade i EWI:s laboratorium och alla nio provplattor (100% RT-passhastighet) som producerades i Vigor Industrial Weld School med hjälp av de utvecklade procedurerna som uppfyllde kraven för radiografisk test av klass 1 i MIL- STD-2035 med avseende på porositet.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!