Robotiseringen har slagit igenom fullt ut hos Nyströms Pressgjuteri som grundades redan 1929. Teknikskiftet har slagit igenom hos det anrika bolaget. De har gått från manuell bearbetning till robotisering. Nu behöver man rekrytera teknisk kompetens. Det rapporterar Gnosjöregion.se.

Bara för några år sedan sköttes efterbearbetningen av gjutgodset helt manuellt. Slipning och polering var ett tungt och krävande arbete i tuff miljö.

– I dag lägger vi upp detaljen på ett transportband och sedan jobbar robotarna med den tills vi får ut en färdig produkt att leverera till kund, säger produktionschef Peter Johansson.
Den manuella slipningen är nästan helt borta – i dag bearbetas gjutgodset i helautomatiska celler som slipar, gängar och gradar.

– Och det är något vi är stolta över. I dag har vi rekryteringsbehov, vi söker personal med hög teknisk kompetens som jobbar med programmering och produktionsteknik, säger Per-Johan Hildingsson, försäljningsansvarig.

Nyströms Pressgjuteri startades redan 1929 och har levererat pressgjutna aluminiumdetaljer och lösningar till bland annat nordisk möbel- och verkstadsindustri. Ett kundsegment som man tror kommer att växa framöver.

– Gör du en stål- eller plåtbit behöver du oftast ett antal komponenter för att få ihop en bra produkt. Med pressgjutning hamnar du designmäss­igt rätt direkt och får så gott som alla funktioner i en och samma detalj, säger Per-Johan Hildingsson.

Pressgjutning är en helautomatiserad process i dag med 2-3 robotar och avancerad teknik i varje produktionscell.

Tekniken är kostnadseffektiv vid litet större volymer och materialet har många fördelar.

Företaget har ett 35-tal anställda och omsätter ca 75 miljoner kronor.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!