Ghanas vice president Alhaji Dr Maham­udu Bawumia sa i december förra året att hans regering fortsätter på vägen att starta bauxitbrytning, eftersom uppkomsten av inhemsk bearbetning av malmen är kritisk för att förverkliga de högsta finansiella fördelarna hos mineralet.

Detta kommer att skapa nya jobb i regionen. Ramen för bauxitverksamheten kommer att slås fast med målet att bygga och driva ett raffinaderi inom de närmaste åren.

– Vårt mål är att ha ett oxidraffinaderi i Ghana inom 2-3 år, kanske redan 2019. Vi ser över kraftfrågorna och annat, men det finns inga skäl att inte förädla vår bauxit, sa Bawumia.

En sådan satsning kommer att visa Accras engagemang till partnerskap med den privata sektorn för att uppfylla FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG). Att uppnå dessa mål kommer att hjälpa både regeringen och den privata industrin.

– Regeringen kommer att uppfylla sina åtaganden till medborgarna för att skapa en säker, välmående och ekonomiskt sund tillväxtmiljö, sa Bawumia.

– Kan vi inte uppfylla SDG uppstår hunger och fattigdom. Det är därför absolut nödvändigt och i den privata sektorns intresse att uppnå SDG så att folket erhåller välstånd. Uppnår vi SDG betyder det att de nödvändiga investeringarna har gjorts och att dessa investeringar ger en enorm möjlighet för den privata sektorns deltagande i nationell utveckling.

Att utveckla Ghanas reella bauxittillgångar och upprätta en inhemsk bauxitindustri blev en grundval i president Nana Akufo-Addos kampanj 2016. Han valdes i december som Ghanas femte president. Hans kampanj ­fokuserade på att lindra landets problem, vilket rankas bland de högsta i Afrika.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!