Sohar Aluminium återvänder sakta till produktion efter strömavbrott
Sohar Aluminium i Oman har meddelat att man har återupptagit produktionen efter en olyckshändelse som ledde till ett sex timmars långt strömavbrott i augusti.
Said Al Masoudi, Sohars vd, säger att fler framsteg måste göras innan produktionen vid verket kan återgå till samma nivåer som före strömavbrottet.

”Sohar Aluminium har bekräftat att man nu har strömsatt ugnslinjen och att man fredag den 15 september 2017 gradvis började återstarta ugnarna och produktionen av aluminium. Företaget arbetar fortfarande intimt med ett team av industriexperter för att stegvis återvända till fulla produktionsnivåer så snabbt som möjligt.”

Enligt en anonym källa måste verket vara igång minst ett halvt år för att uppnå full kapacitet. ”130 000 till 150 000 ton metall har sannolikt förlorats,” enligt den källan.

Inga ytterligare detaljer gällande den än så länge ospecificerade incidenten som ledde till strömavbrottet har släppts av Sohar. Ej heller Rio Tinto Alcan har kommenterat fallet.

Sohar Aluminium grundades hösten 2004 och ägs av Oman Oil Company (40%), Abu Dhabi National Energy Company PJSC – TAQA (40%), och Rio Tinto Alcan (20%). Samriskbolaget på 2,5 miljarder USD producerade 375 000 ton aluminium förra året, vilket var ca 10% av världsproduktionen (Kina undantaget).

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!