Aluminiumföretaget Novelis förutspår att efterfrågan på aluminium inom bilindustrin mer än fördubblas de kommande sju åren.

”Aluminium kommer i ökande grad att ersätta stål då biltillverkarna letar efter sätt att ta bort kilon på sina produkter” säger Pierre Labat, vvd på Novelis.

”Det vi nu ser är en ökning av aluminiumandelen i bilkarosser, vilket gör att vi projekterar en tillväxt från 1,5 till 3,5 Mton per år 2025,” förklarar han.

”Vi kommer att fortsätta tillföra nya produkter de kommande åren vilket gör kundlöftena med aluminium mycket lockande avseende hållfasthet och lättvikt.”

Labat fortsätter poängtera att efterfrågan på de 1,5 Mton karosseriplåt av aluminium detta år till ca en tiondel kommer från Asien. Men med tiden förväntas efterfrågan från Asiens att stiga tydligt, och i slutändan konkurrera med Europas.

”Kina och resten av Asien kommer att nästan växa från 10% till en tredjedel av den globala efterfrågan,” menar han.

Även om regeringarna i USA och Kina för tillfället förflyttar sig allt närmare ett handelskrig, säger Labat, att även om det ännu är för tidigt att säga, att ett sådant scenario inte troligen kommer att påverka efterfrågan på aluminium.

”Vad vi ser, vilket är positivt, är att kunder som Tesla som vi betjänar i Nordamerika kommer till Kina och öppnar nya anläggningar. Så detta kommer att öka aluminiumefterfrågan i Kina.”

Även om aluminium förväntas göra ett tydligt intrång i bilindustrin i framtiden, drar Labat slutsatsen genom att säga att, åtminstone nu, finns det fortfarande utrymme för stål.

”Jag tror att vi är övertygade om att världen åtminstone de kommande 10 åren kommer att ha en multimaterialuppbyggnad med aluminium som tredubblar sin storlek,” menar han.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!