Säga vad man vill om Donald Trump, men han kan verkligen konsten att röra till det för de allra flesta som försöker applicera någon form av normal europeisk logik. Nu är ju inte USA Europa, och med en hårdför republikan vid rodret så blir politiken precis så protektionistisk som man kan förvänta sig. Att Kina skulle åka på däng var inte så svårt att räkna ut, men att det skulle slå så hårt mot Europa kom säkert som en överraskning för många. Men Trump är inte så tokig som hans frisyr indikerar utan det här är för många länders del skrämskott för att få ett övertag i nära förestående förhandlingar. Att kineser och ryssar kommer att få det svårt råder det ingen tvekan om, men sen kommer vi till Natoländer och länder ekonomiskt sammanflätade med dessa, och där är jag övertygad om att det mer är en fråga om att pinka in revir och mindre en fråga om skyhöga tullar. Trump är ju mån om sitt entourage och vill inte sitta ensam i bussen när det är tid för avgång.

Den protektionistiska politiken har nu även fått kraftigt mothugg internt inom landet då 45 intressegrupper inom handel gått samman och manat Trump att tona ner den nu så protektionistiska politiken. Bland de som gått samman märks framförallt National Retail, Info Tech Council och den skapligt tunga Handelskammaren, så sista ordet är nog inte sagt ännu.

För att ytterligare späda på oron kring aluminium, och dess prisutveckling, så är nu vinterns miljörelaterade produktionsneddragningar över och det står nu var tillverkare fritt att åter kräma på. Ja, nu är det ju inte så enkelt utan det tar ju en stund att få upp smältugnarna till kvalmiga 900+ grader. Men till skillnad från när man själv väntar på att bastun ska bli varm så är man här inte lika ivrig då det kommit smolk i bägaren.

Det har ju ryktats om att den kinesiska produktionen trots vinterns strypningar ändå har ökat, och ganska rejält, det har även indikerats att priset på bauxit/alumina relativt sett också har ökat då produktionen troligtvis justerades ned i takt med vinterjusteringen och inte tagit in de smyghöjningar som indikeras. Lägg sedan till att energipriserna gått upp så blir det inte lika självklart att trycka på knappen för återstart.

Om osäkerheten var stor tidigare så blir situationen inte mindre svårtolkad när man lägger till att priset på aluminium internationellt justerats ned med närmare tio procent på en månad. Anledningen står att finna i Trumps hårdföra politik och befarade kinesiska produktionsökningar, men frågan är nu vad som kommer härnäst? Vi är nära nog två hundra dollar ned och stöd tekniskt sett står att finna i trappsteg ner varje två hundra dollar.

I det korta perspektivet är det väldigt mycket Trump som visar riktningen för metallen, men vi ska inte glömma bort att det finns en värld även utanför de nordamerikanska gränserna. Om du är orolig för Kina och att dom saktar ner så finns det statistik som pekar åt motsatt håll. Senaste månadssiffrorna visar att industriproduktionen steg med 7,2 % att jämföra med +6,2 % månaden innan, att investeringar i fasta tillgångar ökade och att detaljhandeln även den pekar upp. Ja just detaljhandelssiffran är värd en egen kommentar, för när vi är oroliga för att Kina tappar fart så visar detaljhandelsstatistik på en uppgång med 9,7 %. Vilken ökningstakt har vi i Sverige när vi tycker att det går bra? Vid knappt hälften brukar väl Löfven mysa rejält framför TV kamerorna.

Aluminiumterminen cash till 3 månader som för en månad sedan peakade på 45-50 dollar back är nu tillbaks i 20 dollar contango. Slag på 65 dollar på aluminiumterminerna hör inte till det vanliga och är även det tecken på att bränslet tagit slut och att glöden nu falnar.
Men glöm då inte att när alla tecken pekar åt samma håll är vändningen ofta som närmast. Lite mildare toner från USA och momentum vänder, och marknaden svänger om igen och blir bullish. Så vänta inte för länge med att fylla era påskägg, det kan stå er dyrt.

Text: Anders Ohlsson, ao.ohlsson@telia.com

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!