China Zhongwang Holdings ordförande Liu Zhongtian skålar här under introduktionen av före­taget på Hong Kongs aktiemarknad i maj 2009.

Aleris Corporation, Cleveland har meddelat att det blivit uppköpt av Zhongwang USA LLC, ett företag ägt av Liu Zhongtian, China Zhongwang. Enligt en pressrelease är försäljningspriset 2,33 miljarder USD (20 miljarder SEK).

Aleris anger att försäljningspriset var 1,1 milj­arder USD kontant, med resten i skuld. Zhongwang, vilken är världens näst största producent av strängpressade aluminiumprofiler, kommer att behålla Aleris huvudkontor i Cleveland och lämna företagsledningen in takt, samt tillåta att företaget opererar på egen hand.

”Vi är entusiastiska över denna överföring till strategiskt ägarskap då det kommer att få oss att accelerera vår strategi att expandera våra möjligheter att stötta produktionen av högkvalificerade avancerade material för den globala bil- och flygmarknaden, medan vi uppehåller vår position som en ledande leverantör på kritiska regionala marknader såsom bygg och konstruktion,” säger vd för Aleris Sean Stack. ”Vi förväntar oss att övergången ska bli friktionsfri för våra anställda och våra kunder samt att de nya strategiska aktieägarna ska förse oss med större finansiell flexibilitet för att fortsätta påskynda och uppfylla våra kunders behov väl in i framtiden.”

Aleris har ägts av Oaktree Capital Management sedan det tog sig ur konkursen 2010. Företaget säger att det ska fortsätta sina strategiska planer för att uppfylla efterfrågan på aluminium till bilar, genom bl.a expansion av sina resurser i Kentucky.

”Detta förvärv är en internationell expansion för att etablera en kompletterande verksamhet med fotfäste som jag starkt tror på har potential och utsikter för Aleris och aluminiumindustrin som helhet,” säger Liu. ”Aleris har en stark ledning, talangfulla anställda och industriledande skicklighet med en optimerad geografisk spridning. Då företaget går in i slutfasen av sitt Lewisport bilprojekt tror jag att Aleris är välpositionerat för att kapitalisera de positiva efterfrågetrenderna vi ser globalt och jag ser framåt att få stötta Aleris ledning i att implementera deras tillväxtstrategier och fortsätta framgången med utvidgade resurser och finansiell och operationell flexibilitet.”

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!