Trimet och Nexans har utvecklat en ny produkt som kan möta de tekniska kraven på legeringens mekaniska egenskaper och konduktivitet samtidigt som produktens koldioxidavtryck minskar. Hittills har elkablar tillverkats uteslutande på basis av primäraluminium.

Smältning och återvinning av aluminiumskrot kräver bara en bråkdel av den energi som behövs för att producera primäraluminium. Men återvunnet aluminium innehåller föroreningar som negativt påverkar materialets specifika egenskaper. Samarbetsprojektet mellan Nexans och Trimet syftade till att samordna råvaruförsörjning och materialutveckling. Till exempel har Nexans förfinat sorteringen av aluminiumskrot vid sina produktionsanläggningar i Europa genom Recy-Câbles, ett Nexans-Suez joint venture, samtidigt som insamlingen anpassats till återvinning för elkablar. Trimet har stängt materialkretsloppet med sitt återvinningskoncept och använt det erhållna skrotet för att utveckla en högkvalitativ legering som uppfyller kvalitetskrav för både mekanisk och elektrisk prestanda.

– Återvinning är en viktig komponent i hållbar aluminiumproduktion för oss. Utvecklingen av högkvalitativa legeringar med minsta möjliga koldioxidavtryck ger ett betydande bidrag till detta, säger Philipp Schlüter, vd för Trimet Aluminium SE och vd för Trimet France SAS.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!