Med 20 år i aluminiumbranschen tog spanjoren Javier Navia över rollen som vd för det stora smältverket Kubal i Sundsvall i slutet av förra året. Säkerheten är hans huvudfråga och han hoppas få se mer aluminium i svenska husbyggen.

Den 1 oktober tillträdde Javier Navia posten som vd på Kubal i Sundsvall. Med en lång erfarenhet inom aluminiumbranschen på olika positioner ska han nu modernisera sättet att arbeta på smältverket i Sundsvall. Senast kommer Javier från smältverket San Ciprian i Spanien, men har sedan 1998 arbetat på flera företag inom aluminiumbranschen runt om i världen.

– Jag kommer från Spanien där jag tog en  master (civilingenjör) inom maskinteknik. 1998 började jag på Alcoa som underhållsingenjör på ett litet smältverk i Spanien, berättar Javier.

Efter det har han fortsatt inom Alcoa på flera olika platser och inom olika positioner.

2013 flyttade han sedan till Saudiarabien där han arbetade bland annat som teknisk chef för ett av världens största integrerade aluminiumföretag med gruva, raffinering, smältverk och valsverk. Två år senare gick flytten tillbaka till Spanien och smältverket San Ciprian.

– Sedan kontaktade Rusal mig och erbjöd mig det här spännande jobbet i Sverige på Kubal, berättar han.

Flyttlasset fick då styras mot Sundsvall, vilket blev en kontrast mot både Spanien och Saudiarabien.

– Visst, vi hade två års mellanlandning i Spanien, men vi flyttade från värmen till Sverige där det blir 20 grader kallt. Som tur är har jag en väldigt förstående och stöttande familj som har flyttat med mig, säger Javier.

Men, även om det är stora kontraster i klimatet så är det ingen större skillnad på att arbeta inom aluminiumbranschen i Saudiarabien eller Sverige.

– Nej, det är ingen större skillnad. Affärer är affärer, oavsett var man är i världen.

Redan första dagen på nya jobbet tog Javier upp det som han tycker är viktigast, nämligen säkerheten. I det första brevet Javier skrev till samtliga anställda gick att läsa ”Jag värdesätter säkerhet för att jag värdesätter era liv. Om du värdesätter ditt liv, gör alltid rätt sak, på rätt sätt, i rätt tid.”

– Att arbeta på ett smältverk kräver en kombinerad insats av flera säkerhets- och miljöåtgärder, men det viktigaste för att ha en skadefri miljö på företaget är pålitligheten och insatser från all vår personal. Det var och är fortfarande i dag min viktigaste fråga.

En annan fråga som Javier tycker är viktig, som kanske inte är så konstigt med tanke på hans position, är marknadsföringen av aluminium som material. Och där spelar Svenskt Aluminium en viktig roll.

– Jag tycker att Svenskt Aluminium är en väldigt bra och viktig branschorganisation. Det är viktigt att marknadsföra aluminium som material, vi måste se till att företag, ingenjörer och designers har rätt kunskap om fördelarna med att använda vår lätta metall i sina produkter.

Som exempel ser han stora möjligheter att börja använda mer aluminium när man bygger hus i Sverige.

– Här i Sverige bygger man nästan allt i trä, vilket jag förstår eftersom Sverige är ett land med mycket skog. Men det finns delar där aluminium skulle passa bättre i husbyggen. Men det är också viktigt att stora företag som Volvo och Ikea får information så att de kan se fördelarna med att använda aluminium.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!