Branschorganisationen för den svenska aluminiumbranschen, Svenskt Aluminium, har träffat handelsminister Ann Linde för att diskutera de amerikanska importtullarna på aluminium.

– Vi fick chansen att framföra våra, naturligtvis oroliga, synpunkter på hur svensk aluminiumindustri kan komma att påverkas av dessa importtullar. Det var viktigt för den svenska aluminiumindustrin att träffa Ann Linde och informera om att Sverige har en betydande aluminiumindustri som drabbas av detta, säger Lars-Inge Arwidsson, VD för Svenskt Aluminium.

Tillsammans med representanter från aluminiumföretagen Hydro och Gränges samt fackliga representanter visades också Hydros anläggning i Vetlanda upp för en mycket intresserad handelsminister.
– Nu fick vi tillfälle att introducera Ann Linde i svensk aluminiumindustri men naturligtvis kom större delen att handla om de oroande importtullarna, säger Lars-Inge.

Svenskt Aluminium med sina medlemmar har en betydande volym av direktexport till USA och en importtull kan komma att slå hårt mot de svenska tillverkarna av aluminiumkomponenter.
– Våra medlemmar som levererar till svenska kunder som har export till USA drabbas och därmed indirekt vår aluminiumindustri. Handelsministerns råd, som jag anser klokt att följa, är att våra medlemsföretag skall sätta press på sina kunder att agera på lämpligt sätt för att motverka importtullarna. På hemmaplan driver Svenskt Aluminium frågan tillsammans med European Aluminium på EU-nivå, säger Lars-Inge.

Företag som Gränges och Hydro ligger i framkant internationellt vad gäller teknisk utveckling. Och även om dessa företag har verksamhet i USA kan man inte på kort sikt flytta produktionen av produkter som idag tillverkas i Sverige och exporteras till USA.
På längre sikt skapar tullarna en oro på aluminiummarknaden i hela Europa. Aluminiumproducenter från öst, till exempel Kina, som tidigare exporterat sin aluminium till USA kommer nu att vända sig mot Europa och Sverige, vilket sätter press på branschen och därmed också arbetstillfällen i den svenska aluminiumindustrin.

Trots påtryckningar från EU, Sveriges regering och svensk industri signerade Donald Trump införandet av tullar under torsdagen.
– Nu är USA:s agerande gällande tullarna även en fråga för World Trade Organisation, WTO, så vi fortsätter att följa utvecklingen, avslutar Lars-Inge Arwidson.

 

Handelsminister Ann Linde tillsammans med Svenskt Aluminiums VD Lars-Inge Arwidsson.

Ann Linde lyssnade intresserat när hon visades runt i produktionen på Hydros anläggning i Vetlanda tillsammans med bland andra Fredrik Spens från Gränges.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!