Den schweiziska tillverkaren av motorvagnståg Stadler har skrivit ett kontrakt på 16 dubbeldäckare med amerikanska Caltrain.

Stadler har påtagit sig att konstruera och tillverka 16 sexvagnars elektriskt drivna tågset, KISS, för Caltrain. Med option på ytterligare 96 tåg är värdet på kontraktet 551 MUSD. Det är första gången som Stadler säljer lätta dubbeldäckare till USA. Med detta kontrakt kommer Stadlers KISS-tåg att trafikera nio olika länder. De 16 sexvagnars tågseten med dubbeldäck är 157,1 m långa vardera.

De nya tågen ska förbinda San Francisco med San Jose i Silicon Valley. Tågens höga prestanda och passagerarkapacitet kommer att förbättra servicen för det snabbt växande resandeantalet genom att möjliggöra för Caltrain snabbare och mer frekventa förbindelser. Denna ersättning av de befintliga dieseldrivna, tunga stålkonstruktionerna med moderna lätta elmotorvagnar av aluminium kommer också tydligt att minska utsläppen av växthusgaser och buller. Karossen av strängpress­ade aluminiumprofiler garanterar ett hållbart, korrosionshärdigt och lätt tågset.

Stadlers vd Peter Spuhler understryker betyd­elsen av detta projekt: ”Jag är mycket stolt över att vi fått möjlighet att bygga moderna dubb­el­däckare för den amerikanska marknaden för första gången. KISS-tågen är en högteknologisk produkt – perfekt för Silicon Valley. Stadlers eltåg är viktoptimerade med beprövad lätt aluminiumkonstruktion. Och vi hoppas naturligtvis att förstärka vårt rykte som en ledande nyskapare i USA med detta kontrakt och bli framgångsrika i framtida anbud.”

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!