I Leoben, Österrike arbetar forskare med en ny metod för värmebehandling av aluminium vilket skapar en legering som är stark och samtidigt lätt formbar.

Biltillverkarna ställer främst tre krav på bilkarossen; den ska vara lätt, stark och formbar.

Aluminium är cirka tre gånger lättare än konventionellt stål, men en ökning av hållfastheten är oftast förknippad med en minskning av formbarheten.

Nu har forskarna i Leoben hittat ett sätt att göra aluminiumlegeringar lättare att forma, samtidigt som man bibehåller hållfastheten.

Dr Pogatscher, ordförande för icke-järnmetallurgi vid Montanuni Leoben, förklarar den bakomliggande orsaken till den nya metoden.

– Den nya processen påskyndar bildandet av nanometerstora atomkluster, vilket möjliggör hög hållfasthet och god formerbarhet samtidigt. Klusterbildningen drivs av en mekanism som saknar atomer. Det fungerar ungefär som ett schackbräde som är fullt med pjäser. Schackpjäserna representerar atomerna i materialet. Om alla fält är upptagna kan pjäserna – dvs atomerna – inte röra sig. Endast när pjäser saknas är de rörliga. När vi pendlade mellan snabb värme och kyla lyckades vi med att ”pumpa” tomrum i materialet och därmed påskynda atomtransporten och därmed klusterbildningen, berättar Dr Pogatscher.

– En liknande hård och formbar aluminiumlegering kan tillverkas med konventionell värmebehandling, men det kommer att ta månader, istället har vi lyckats med att reducera väntetiden med 95 %, avslutar Dr Pogatscher.

Den nya lösningen utvecklades i samarbete med den österrikiska aluminiumtillverkaren AMAG.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!