Den tekonologipilot som Hydro invigde på Karmøy under förra året har i januari i år startat sin produktion. Den nya tekniken kommer använda 15 procent mindre energi under aluminiumproduktionen jämfört med världssnittet.

Efter månader av förberedelser var det med glädje och stolthet som produktionen av aluminium kunde starta.

– Det här är som aluminiumproduktionens formula 1. Mycket av teknologin som är utvecklad för Karmøy teknologipilot har aldrig använts förut, och vi är väldigt glada att kunna börja använda detta, säger Mona Assadian, områdeschef på Karmøy teknologipilot.

Den första cellen startades i slutet av januari, men arbetet fortsätter och under våren och sommaren ska ytterligare 59 celler startas.

– Vi producerar nu aluminium i teknologipiloten och vi är väldigt glada att vi nu kan börja använda den här tekniken i industriell skala, säger Hilde Mere Aasheim, vice vd för Hydros affärsområde primärmetall.

Text: Robin Norlén

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!