Aluminiumföretaget Arconic meddelade i juli att man slutit ett nytt, långsiktigt kontrakt med Boeing Company om leverans av aluminiumplåt och aluminiumband för hela deras kommersiella flygplansprogram.

Det senaste kontraktet är det hittills största och bygger på en överenskommelse mellan Arconics föregångare och Boeing för fyra år sedan. Arconic och föregångaren har haft ett långvarigt förhållande för att tillhandahålla vingplåt för metallstrukturer i flygplan, och den nya överenskommelsen lägger nu till även höghållfasta plåtsvep som används på en del breda Boeingplan, inklusive 787 och 777X.

Arconic avser leverera material som tillverkats i deras nya sträckmaskin (VTPS) för tjockplåt, vilket är ett program som startade förra året och som kan sträcka tjockare aluminiumplåt än någon konkurrerande process. Dessutom kommer Arconic att börja erbjuda aluminiumplåt värmebehandlad i deras nya horisontella ugn, vilken ska tillverka plåt som ska bli kvalificerad nästa år.

Enligt Arconic är den främsta utmaningen med tillverkare av kompositvingar att bibehålla hållfastheten när vingytorna ökar. Arconic säger att deras processer har gjort det möjligt för flygplanstillverkare som Boeing att ta itu med detta problem, vilket i sin tur ledde till en betydande uppgång i efterfrågan på deras lösningar på kompositaluminiumplåt.

Tim Myers, VD för Arconic Global Rolled Products and Transportation and Construction Solutions, hälsar avtalet som ett nytt kapitel i de fyra decenniers samarbete och nyskapande mellan de två företagen.

”Detta avtal visar Arconics åtagande att leverera kvalitet och innovation till våra kunder. Vi är stolta över våra mer än 40 års samarbete med Boeing, och vi ser fram emot att få en stor roll i deras fortsatta framgångar.”

Avtalet visar också att de två parterna fortsätter att samarbeta inom området nya, höghållfasta och korrosionsbeständiga legeringar för användning i komplext bärande tillämpningar.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!