Airbus har installerat sin första 3D-tryckta titandel på ett serietillverkat kommersiellt flygplan, en del som tillverkats av Arconic.

Arconic (NYSE: ARNC), en global teknologi-, ingenjörs- och avancerad industritillverkare, har meddelat att Airbus och Arconic som första företag har utfört 3D-tryckningar i form av en tryckt titankonsol på ett serietillverkat kommersiellt Airbus-flygplan, A350 XWB. Arconic 3D-trycker dessa delar till Airbus nyaste flygplan med bred flygkropp på Arconics anläggning i Austin, Texas.
”Arconic är stolt över att samarbeta med Airbus inom avancerad tillverkning,” säger Jeremy Halford, vd för Arconic Titanium and Engineered Products. ”Vår omfattande kunskap, från materialvetenskap till kvalificerad expertis, hjälper till att uppnå detta. Vi ser fram mot att fortsätta befrämja kunnandet för denna teknik inom flyg och rymd.”

Den första installationen av en 3D-tryckt titandel på en serietillverkad kommersiell Airbus markerar en milstolpe för friformframställning inom flygtekniken. Medan flygplanstillverkarna har använt 3D-tryckta delar under en tid, till stor del för komponenter inne i kabinen, är metalldelar för flygplansskrov tillverkade med friformsframställning ny. Dessutom är denna 3D-tryckta titankonsol nu i kommersiell serieproduktion, i motsats till ett provflygplan, vilket markerar ett tydligt steg framåt i kvalificeringen av mer komplexa 3D-tryckta delar för flygplan. Metalltryckta delar såsom kabinkonsoler och avtappningsrör flyger redan på testplan av Airbus A320neo och A350 XWB.

Denna 3D-tryckta titankonsol är en del i ett pågående partnerskap mellan Airbus och Arconic. Förra året ingick Arconic tre avtal med Airbus om tillverkning av 3D-tryckta delar av titan och nickel för kommersiella flygplan, inklusive A320-plattform och A350 XWB. Dessa avtal stödde sig på Arconics ledande 3D-tryckteknologikunnande, inklusive laserpulverbädd och elektronstråleprocesser.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!