Mer än 10 000 bitar återvunnet aluminium kommer att krävas för att tillverka facklorna till de 32:a olympiska spelen sommaren 2020. Facklorna kommer att bäras av löpare i en nationell stafett när den olympiska elden anlänt till Japan från Grekland 20 mars 2020.

Enligt inhemsk media kommer facklan för Tokyo 2020 att tillverkas av aluminium som tidigare använts för att bygga temporära skyddsbostäder i Fukushima efter jordbävningskatastrofen 2011. Detta knyter ihop det olympiska temat av en ”återuppbyggd olympiad”.

När facklorna är färdiga kommer de att visas upp i Miyagi, Iwate och Fukushima, vilka var bland de hårdast drabbade områdena av jordbävningen.

Förutom återvunnet aluminium i facklan så kommer Tokyo OS 2020 att använda kasserad elektronik till medaljerna. Organisatörerna menar att de nu nästan är klara med att ha samlat in tillräckligt med återvunnet material för att kunna tillverka spelens behov av medaljer.

Trots att man ännu inte har släppt ut designen på facklan har rutten för fackel-stafetten fastlagts. Med start vid facklans ankomst från Grekland 26 mars kommer aluminiumfacklorna att föras genom Japans alla 47 prefekturer på en resa under 121 dagar, med slut vid spelens invigningsceremoni i Tokyo.

Trots att jordbävningen hade sitt centrum nästan 80 km ut i havet orsakade denna enorma skador över hela landet. Jordbävningen påverkade Japan i mycket hög grad – bedömare säger att den ekonomiska förödelsen kostade ca 235 miljarder USD, vilket gör den till den dyraste naturkatastrofen i historien. Förutom de 16 000 dödsoffren, påverkade jordbävningen och den påföljande tsunamin samt kärnkraftskatastrofen 340 000 japaner att evakuera. Många av dessa levde i något av de över 46 000 temporära aluminiumskydden innan mer permanenta bostäder kunde byggas.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!