En ny aluminiumlegering har tagits fram som genom ny teknologi kan användas för att göra vatten säkert att dricka, och som dessutom utskiljer vätgas för att gener­era elektricitet, meddelar amerikanska forskare.

Legeringen som består av aluminium, gall­ium, indium och tenn kan användas i en ny typ av mobil teknologi för att omvandla odrickbart vatten till dricksvatten samtid­igt som den producerar energi, säger forskare vid Purdue University.
Jerry Woodall, professor inom el- och datateknik vid Purdue, säger att denna teknologi kan användas för att ge elkraft och dricksvatten till avlägsna byar och även för militära operationer.
Genom att sänka ner legeringen i färskvatten eller saltvatten erhålls en spontan reaktion som bryter ned vatten till vätgas- och syrgasmolekyler, säger Woodall. Vätet kan sedan mata en bränslecell för att generera elektricitet och producera vatten i form av ånga som biprodukt.
Teknologin är idealisk för områden som inte är ihopbundna med kraftnät, såsom byar i Afrika och andra avlägsna områden, säger han. ”Det finns ett stort behov av denna sortens teknologi i områden som lider brist på anslutning till ett kraftnät och där dricksvatten är en bristvara.”
www.upi.com

Dela gärna artikeln